BTW-voordeel ook voor milieuonvriendelijke auto

07-03-2012

In een door KPMG Meijburg & Co begeleide procedure heeft Gerechtshof Amsterdam het beroep afgewezen dat de fiscus had ingesteld tegen de uitspraak van Rechtbank Haarlem van 1 juni 2011. Inzake de BTW-correctie bij privégebruik van auto’s van de zaak had de rechtbank beslist dat het verschil in fiscaal beleid tussen milieuvriendelijke en andere auto’s strijdig is met het gelijkheidsbeginsel. 

 

Om deze reden kon volgens de rechtbank elke ondernemer een beroep doen op de regeling voor milieuvriendelijke auto’s. Daardoor zou de jaarlijkse BTW-correctie voor privégebruik van een auto van de zaak door werknemers maximaal 12% van 14% van de catalogusprijs van de betrokken auto mogen zijn en is het zelfs verdedigbaar dat vanaf 1 januari 2010 tot 1 juli 2011 de BTW-correctie geheel achterwege blijft.

 

Het hof heeft deze uitspraak nu bevestigd. Daarbij valt op dat het volgens het hof onwaarschijnlijk is dat de staatssecretaris van Financiën niet heeft beseft dat zijn beleid op dit punt strijdig was met de geldende Europese en Nederlandse wetgeving. De uitspraak is van belang voor tijdvakken van 1 januari 2008 tot en met 30 juni 2011.

 

« Terug naar overzicht
Independer Auto 120x600


Pagina'sIndepender Auto 728x90
Auto onderdelen 24      Auto banden en velgen